Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Emotionele risico's/Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie

Geef je collega’s een veilig gevoel

Een op de tien werknemers heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op het werk. Vooral jonge vrouwen, alleenstaande vrouwen en vrouwen met een tijdelijk arbeidscontract lopen kans om hiervan het slachtoffer te worden. Door seksuele intimidatie kunnen je collega’s de werkplek als onveilig ervaren. Alle reden om deze vorm van ongewenst gedrag te voorkomen. Want je werkgever moet ervoor zorgen dat je collega’s een gezonde en veilige werkplek hebben.

Help je werkgever om seksuele intimidatie te voorkomen
Seksuele intimidatie is een vorm van ongewenst gedrag die valt onder de zogeheten psychosociale arbeidsbelasting. Je werkgever is volgens de Arbowet verplicht om je collega’s hiertegen te beschermen. Dus moet je dit risico opnemen in de RI&E. Als je ervoor kunt zorgen dat seksuele intimidatie in jouw bedrijf niet de kop op steekt, kun je daarmee veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten bij je collega’s voorkomen.

Een beladen onderwerp
Je zult merken dat het moeilijk is om seksuele intimidatie bespreekbaar te maken. Want op de werkvloer is dit een beladen onderwerp. Slachtoffers en werkgevers vinden het vaak moeilijk om erover te praten, omdat er gevoelens van schaamte en schuld bij komen kijken. Maar in veel bedrijven bestaat er ook veel onbegrip voor het probleem en veel werknemers weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan.

 

Gerelateerd

Kennisbank – Risico-inventarisatie en -evaluatie
Kennisbank – Agressie en geweld
Kennisbank – Pesten en discriminatie

Meer informatie

Lees meer over seksuele intimidatie in dit kennisdossier.
Lees wat de Arbowet zegt over seksuele intimidatie

Registreer je gratis en ontvang de nieuwsbrief met tips!                       Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?