Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Fysieke risico's/Beeldschermwerk

Beeldschermwerk

Klachten voorkomen is beter dan genezen

Computerwerk of beeldschermwerk is niet meer weg te denken van de werkvloer. Werken met computers kent veel voordelen, maar werknemers kunnen ook gezondheidsklachten krijgen van teveel beeldschermwerk. Zitten je collega’s in een verkeerde werkhouding achter hun beeldscherm? Of gaat hun computerwerk gepaard met veel stress? Je inspanningen als preventiemedewerker zijn dan extra gewenst. Want bij klachten door beeldschermwerk geldt dubbel en dwars: voorkomen is beter dan genezen.

Beeldschermwerk leidt tot RSI/KANS
Langdurig werken achter een beeldscherm kan klachten aan armen, nek en schouders opleveren. Vroeger heette dit RSI, nu meestal KANS; Klachten aan Arm, Nek, Schouder. Ook oogklachten komen vaak voor. Het gebruik van laptops, tablets en smartphones zorgt voor een stijging van het aantal klachten. Verkeerd laptopgebruik is momenteel zelfs de grootste oorzaak van RSI/KANS.

Neem de risico’s op in de RI&E
In het Arbobesluit staat dat de RI&E specifiek aandacht moet besteden aan de risico’s die beeldschermwerkers lopen. Neem in de RI&E dus op dat je collega’s oogklachten kunnen krijgen en dat beeldschermwerk fysieke en psychische belasting tot gevolg kan hebben. In het Arbobesluit staat ook dat beeldschermwerkers het recht hebben op een onderzoek aan de ogen en het gezichtsvermogen en wat je moet doen met de resultaten van zo’n onderzoek.

Met de checklist Beter Achter je Schermen (BAS) kunnen werkenden zelf hun risico’s bij het werken met beeldschermen bepalen en krijgen ze verbetermogelijkheden aangereikt. Zie:  https://www.fysiekebelasting.tno.nl/nl/

Gerelateerd

Kennisbank - Werkplek
Wetgeving – Beeldschermwerk in het Arbobesluit

Wil je op de hoogte blijven over ontwikkelingen en tips ontvangen?     Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?