Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Fysieke risico's/Staand en repeterend werk

Staand en repeterend werk

Niet te onderschatten als arbeidsrisico

Werken in jouw bedrijf caissières, productiemedewerkers, laders/lossers, inpakkers, kappers of laboranten? Of werk je in de bouw, de beveiliging, de horeca of het onderwijs? Grote kans dat jij en je collega’s staand of repeterend werk doen – vaak is er ook sprake van een combinatie van staand en repeterend werk. Je moet staand of repeterend werken niet onderschatten als arbeidsrisico. Hoe herken je de risico’s en vooral: hoe verklein je ze?

Je collega’s hebben klachten aan rug, heupen en knieën
Werknemers die hun werk vooral staand moeten doen en daarbij niet hoeven lopen, kunnen op den duur gezondheidsklachten krijgen door onvoldoende doorbloeding van de spieren. Bovendien is staan veel vermoeiender dan lopen. Hetzelfde geldt voor werknemers die bepaalde handelingen binnen enkele seconden steeds moeten herhalen. Doen je collega’s zulk staand of repeterend werk (of allebei), dan kunnen ze klachten krijgen aan rug, heupen en knieën. Op termijn treedt slijtage van het lichaam op, vaak in de vorm van pijn in spieren of chronische klachten aan armen, nek en schouder.

Wissel werkzaamheden zoveel mogelijk af
Staand en repeterend werk kan veel problemen opleveren, die vaak laat worden gesignaleerd. Je werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat elke werkplek voldoet aan de ergonomische eisen. Het is aan jou als preventiemedewerker om de risico’s van staand werk en repeterende handelingen zoveel mogelijk weg te nemen. Werkzaamheden afwisselen is een goede manier om klachten te voorkomen.

 

Gerelateerd

Kennisbank - Werkplek
Kennisbank – Tillen, duwen en trekken
Nieuws – Beroepsziekten in cijfers

Registreer je gratis en profiteer van de voordelen als lid van inPreventie!    Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?