Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Werkplek en middelen/Werkplek

Werkplek

Zorg dat ‘ie veilig en gezond is

Veilig en gezond werken is uiteraard alleen mogelijk op een veilige en gezonde werkplek. Door hier als preventiemedewerker consequent aandacht aan te besteden, bevorder je goede werkprestaties en voorkom je ongelukken, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Volgens de Arbowet en het Bouwbesluit is de werkgever verantwoordelijk voor om een veilige en gezonde werkomgeving. Dit moet je breed interpreteren: van de fietsenstalling en de opslag tot het toilet en de werkplek zelf.

Heel het bedrijf verdient je aandacht
Het is de bedoeling dat je niet alleen plekken controleert waar werknemers daadwerkelijk aan het werk zijn. Ook andere ruimtes binnen en buiten het bedrijfspand, zoals pauzeruimtes, liften opslagplaatsen en het buitenterrein, verdienen je aandacht.

Controleer geregeld
Welke ruimtes precies aanwezig zijn, verschilt per type bedrijf en de werkzaamheden die er worden uitgevoerd. In alle gevallen geldt dat een bedrijfsruimte moet voldoen aan wettelijke normen die erop zijn gericht gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken. Als preventiemedewerker ben jij de aangewezen persoon om geregeld te controleren of werkplekken in jouw organisatie aan deze eisen voldoen. Ook kun je een nuttige rol vervullen bij (het aansturen van) het onderhoud.

Pak gebreken aan en licht voor
Stel je gebreken vast, dan is het zaak die te verhelpen. En mochten er ondanks al je inspanningen toch nog gezondheidsrisico’s overblijven, dan ben jij bij uitstek degene die ervoor kan zorgen dat werkgever en werknemers hier goede voorlichting over krijgen. Zo breng je het gevaar terug tot een absoluut minimum.

 

Gerelateerd

Registreer je gratis en profiteer van de voordelen als lid van inPreventie!    Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?