Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Beroepsziekten in cijfers

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor september, 2014 (22)

Beroepsziekten in cijfers

Informatiebron speciaal voor jou

Psychische aandoeningen, letsel aan het houding- en bewegingsapparaat en gehoorschade waren vorig jaar de meest gemelde beroepsziekten. Dit blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Voor jou is deze publicatie een onmisbare informatiebron voor het aanscherpen van het preventiebeleid.

Elk jaar geeft het NCvB in het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers’ een analyse van de beroepsziekten die bedrijfsartsen en arbodiensten bij deze instantie hebben gemeld. Vanuit het oogpunt van preventie zijn deze cijfers heel belangrijk. Beroepsziekten zorgen namelijk in 6 op de 10 gevallen voor tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Beoordeel of collega’s gezondheidsrisico’s lopen
De cijfers van het NCvB laten zien welke beroepsziekten op dit moment veel voorkomen en in welke sectoren je bepaalde beroepsziekten kunt verwachten. Ook vind je in het rapport cijfers over beroepsgroepen die een verhoogd risico lopen op specifieke beroepsziekten. Deze gegevens helpen je te beoordelen of het werk dat je collega’s doen, schadelijk is voor de gezondheid. En of je acuut preventieve maatregelen moet nemen.

Bescherm collega’s ook tegen nieuwe arbeidsrisico’s
Nieuwe werksituaties of veranderde blootstelling kunnen leiden tot nieuwe beroepsziekten. Daarom moet je op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen rond arbeidsgerelateerde aandoeningen. Het NCvB probeert tijdig nieuwe gezondheidsrisico’s te signaleren. Deze nieuwe inzichten kun jij vervolgens vertalen naar de RI&E. Zo zorg je ervoor dat je collega’s ook tegen nieuwe arbeidsrisico’s zijn beschermd.

Meer informatie

Gerelateerd

Maandelijks een overzicht van het inPreventienieuws ontvangen?
Abonneer je op de nieuwsbrief!

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?