Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/De ergonoom

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor december, 2014 (21)

De ergonoom

Adviseur voor gezonder, veiliger én productiever werken

Bij ergonomie denk je misschien meteen aan een goed ingestelde bureauwerkplek. Maar ergonomie gaat niet alleen over gezond muizen en de plaatsing van het beeldscherm. Ergonomen kijken naar de hele werkplek en het ontwerp ervan. Hun doel is niet alleen dat werknemers gezonder en veiliger kunnen werken, maar ook productiever worden.

Ergonomen houden zich niet alleen bezig met de juiste hoogte van een bureau en een bureaustoel. Hun vakgebied is breder. Ook bij niet-kantoorwerk kunnen ze je organisatie van advies dienen. Zo kan een ergonoom kijken naar de inrichting (of ontwerp) van een magazijn, bouwterrein of werkplaats. Door die te veranderen, kunnen je collega's niet alleen veilig en gezond werken, maar worden ze ook productiever.

Let op de specialisatie
Wil je gericht advies van een ergonoom (of human-factorsprofessional), let dan op zijn specialisatie. Ergonomen kunnen zich bezighouden met de:

  • eigenschappen van de menselijke anatomie (fysiek);
  • capaciteiten en beperkingen bij informatieverwerking (cognitief);
  • interactie van mensen in organsaties (organisatorisch);
  • mogelijkheden en beperkingen van de menselijke zintuigen (sensorisch);
  • manier waarop mensen worden beperkt tot bepaald gedrag.

Of volg zelf een training ergonomie
Als je werkgever problemen heeft met arbo-investeringen, is hij misschien wel te porren voor de inzet van een ergonoom. Ergonomen richten zich immers nadrukkelijk ook op het verbeteren van de prestaties en de productiviteit. Ziet hij dit toch niet zitten, maar lijkt ergonomie je nuttig voor je bedrijf? Kijk dan eens of je als preventiemedewerker een cursus of training in de ergonomie kunt volgen.

Meer informatie

Gerelateerd

Maandelijks een overzicht van het inPreventienieuws ontvangen?
Abonneer je op de nieuwsbrief!

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?