Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Dialoog over werkdruk nog geen gemeengoed

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor november, 2015 (21)

Dialoog over werkdruk nog geen gemeengoed

Werkstress aanpakken vereist een goede dialoog

Dialoog over werkdruk nog geen gemeengoed

Werkstress aanpakken vereist een goede dialoog tussen werkgever en werknemer, zo gaf minister Asscher aan tijdens de aftrap van de Week van de Werkstress. Hoe beoordelen werknemers die dialoog op dit moment? TNO geeft het antwoord op deze vraag op basis van meer dan 10.000 ingevulde Werkdrukkompassen en vergelijkt de dialoog tussen sectoren.

De dialoog, gemeten als communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers, werd gemiddeld niet goed bevonden. Bijna 72% van de invullers was het oneens of helemaal oneens met de stelling dat de communicatie goed was. In het onderwijs was men het minst tevreden met de communicatie, net als in de gezondheidszorg en de bouw. In de dienstverlening, openbaar bestuur en groot en detailhandel was men juist relatief tevredener.
Zien we een gebrekkige dialoog dan ook terug in de scores op werkdruk? De Onderwijssector scoort inderdaad ten opzichte van de andere sectoren hoog op werkdruk, net als de Gezondheids- en Welzijnszorg. Van de verschillende branches scoort ‘Vervoer en Opslag’ het hoogste op werkdruk. Zij ervaren o.a. relatief weinig steun van leidinggevenden en collega’s en ervaren veel tijdsdruk. ‘Cultuur, sport & recreatie’, ‘Dienstverlening en ‘Openbaar bestuur’ ervaren daarentegen de minste werkdruk. Ten opzichte van de andere sectoren gaat het met de communicatie in deze sectoren dan ook gemiddeld of goed.

Werkdruk meten met Kompas en aanpakken met Wegwijzer

Het Werkdrukkompas op de website van Inpreventie geeft aan de hand van 21 stellingen een eerste indruk van de aandachtspunten voor werkdruk in organisaties. Sinds halverwege 2014 is het Werkdrukkompas meer dan 10.000 ingevuld. Voor organisaties die zich willen richten op het verminderen van werkdruk is in overleg met SZW en sociale partners door TNO de Werkdruk Wegwijzer ontwikkeld. Deze Wegwijzer leidt werkgever of werknemer gestructureerd door een aanpak van werkdruk voor iedere organisatie. De Wegwijzer is kosteloos te gebruiken: www.tno.nl/werkdrukwegwijzer. Zou u ondersteund willen worden in de aanpak van werkstress? Wellicht is deelname aan het digitaal portaal of de lerende netwerkbijeenkomsten van StressPrevention@Work dan iets voor u. Via deze site berekent u in 1 minuut de verzuimkosten van werkstress voor uw bedrijf.

 

TNO

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?