Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Fysieke belasting aanpakken

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor december, 2014 (21)

Fysieke belasting aanpakken

De steun van je directie is onmisbaar

Doen je collega’s werk in een ongemakkelijke houding of maken ze tijdens het werk regelmatig dezelfde beweging, dan lopen ze grote kans op lichamelijke klachten. Als je hulpmiddelen verstrekt, kun je daarmee hun fysieke belasting verminderen. Maar dan moeten je collega’s die instrumenten natuurlijk wel gebruiken. De opstelling van je directie speelt daarbij een grote rol.

Uit recent onderzoek in de zorg blijkt dat 80% van de medewerkers in deze sector het idee heeft dat hij lichamelijk belastend werk doet. Daarnaast heeft 85% van de werknemers fysieke klachten als gevolg van het werk. Behalve deze analyse geeft dit onderzoek ook oplossingen voor het verminderen van klachten aan rug, schouders en nek. Naast gericht beleid voor fysieke belasting is het creëren van een goed veiligheidsklimaat in je bedrijf van belang.

Maak beleid voor fysieke belasting
Beleid maken voor fysieke belasting, begint met het meten en beoordelen van de risico’s. Die beschrijf je vervolgens in de RI&E. In het bijbehorende plan van aanpak werk je de maatregelen: je kunt hulpmiddelen ter beschikking stellen voor het verplaatsen van lasten of  hiervoor werkinstructies en handleidingen maken. Maar wil je collega’s stimuleren om deze hulpmiddelen te gebruiken, dan heb je daarbij de steun nodig van je directie.

Je directie beïnvloedt het veiligheidsklimaat
Want je directeur heeft grote invloed op het veiligheidsklimaat in je bedrijf. Als hij laat zien dat fysieke belasting voor hem een belangrijk onderwerp is, is de kans groot dat je collega’s hun gedrag zullen aanpassen. Door hulpmiddelen te gebruiken en de procedures op te volgen. Laat je directeur uitspreken dat fysieke belasting prioriteit heeft. Dit kan hij doen door tijdens een werkoverleg doelstellingen aan te kondigen (minder lichamelijke klachten) of budget vrij te maken voor de aanschaf van hulpmiddelen.

Meer informatie

Gerelateerd

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?