Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Herhaald tillen en dragen

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor maart, 2014 (18)

Herhaald tillen en dragen

Nieuwe registratierichtlijn wijst op de gezondheidsrisico’s

Dragen jij en je collega’s geregeld lasten die zwaarder zijn dan 5 kilo, dan levert dat een gezondheidsrisico op en moet je maatregelen nemen. Dit blijkt uit een nieuwe registratierichtlijn van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Werknemers die herhaald zulke lasten tillen en dragen kunnen het Lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) krijgen.

Het NCvB baseert zijn bevindingen in de nieuwe registratierichtlijn op 22 wetenschappelijke studies waarbij LRS klinisch werd vastgesteld. Op basis van die studies ontdekte het NCvB dat ook het langdurig verrichten van zwaar werk en vaak of langdurig buigen van de romp met meer dan 20 graden ervoor kan zorgen dat werknemers Lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) oplopen. Het draaien van de romp, zitten en knielen en het besturen van een voertuig blijken geen risicofactoren voor LRS als beroepsziekte.

Onderzoek of jouw collega’s risico lopen
Bestaat het werk van jou of je collega’s onder andere uit het tillen en dragen van lasten, pak dan de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) erbij. Beoordeel op basis van de bevindingen in de registratierichtlijn of jij en je collega’s toch een gezondheidsrisico lopen. Het NCvB wijst erop dat herhaald dagelijks tillen en dragen van lasten zwaarder dan 5 kg een gezondheidsrisico is als medewerkers per dag bloot staan aan:

  • meer dan 2 uur tillen of dragen;
  • vaker dan 25 keer tillen of dragen.

Maak het werk makkelijker en lichter
Blijkt uit vergelijking van de RI&E met de LRS-registratierichtlijn dat jij en je collega’s een gezondheidsrisico lopen, dan is het zaak om maatregelen te nemen. Door hulpmiddelen te verstrekken kun je voorkomen dat werknemers onnodig vaak zware lasten hoeven te tillen. Daarnaast kun je met taakroulatie de fysieke belasting van werknemers beperken. Bekijk dus de mogelijkheid om je collega’s het til- of draagwerk te laten afwisselen met andere werkzaamheden.

Meer informatie

Gerelateerd
Nieuws – Fysieke belasting: Nieuwe hulpmiddelen maken het werk lichter

Maandelijks een overzicht van het inPreventienieuws ontvangen?
Abonneer je op de nieuwsbrief!

 

Beeld: Shutterstock.com

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?