Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/RI&E bij thuiswerk

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor november, 2013 (22)

RI&E bij thuiswerk

Laat je collega’s meehelpen!

Laat ze meehelpen!De mogelijkheid om thuis te werken haalt bij veel werknemers de druk van de ketel bij de combinatie van werk en privé. Volgens onderzoek maakt één op de drie er gebruik van. Maar dit levert wel een RI&E-uitdaging op. Want wie moet al die thuiswerkplekken beoordelen? Een slimme oplossing is je collega’s laten meehelpen.

De kans dat één of meer van je collega’s wel eens thuiswerken, is de laatste jaren sterk toegenomen. Volgens cijfers van het CBS gaat het inmiddels gemiddeld om één op de drie werknemers. Dat is goed nieuws voor de combinatie van werk en privé. Maar dan moet de thuiswerkplek natuurlijk wel in orde zijn, anders vergroot thuiswerken de kans op gezondheidsklachten.

Neem thuiswerk mee in de RI&E
Als preventiewerker heb je er dus alle belang bij om erop toe te zien dat je collega’s ook thuis gezond en veilig werken. Zo voorkom je dat thuiswerken onbedoeld de kans op uitval en verzuim vergroot. Bovendien zijn werkgevers wettelijk verplicht om bij plaatsonafhankelijke arbeid voor een gezonde en veilige werkplek te zorgen (afdeling 10 Arbobesluit). Dit betekent onder meer dat je thuiswerkplekken moet meenemen in de RI&E.

Geef een vragenlijst mee
Dat levert wel een uitdaging op. Het inventariseren van al die thuiswerkplekken is een tijdrovende klus, ook al omdat je collega’s vast niet allemaal bij elkaar in de buurt wonen. Een slimme oplossing voor dit probleem is de thuiswerkers laten meehelpen. Je kunt deze collega’s bijvoorbeeld een vragenlijst meegeven die ze thuis kunnen invullen. Zo’n lijst is vrij eenvoudig zó op te zetten dat hij jou helpt te beslissen of je maatregelen moet nemen, of alsnog zelf de situatie moet gaan beoordelen.

Meer informatie

Gerelateerd

 

 

Beeld: Shutterstock.com

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?