Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Verkiezingen!

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor februari, 2014 (22)

Verkiezingen!

Blog: dat roept ongemakkelijke vragen op

Laat werknemers zelf hun preventiemedewerker kiezen, zeggen de vakbonden. Zij vinden dat het in veel organisaties ontbreekt aan stevig draagvlak voor gezondheidsbewaking en risicopreventie. Of je het nu met dit pleidooi van de bonden eens bent of niet, het kan haast niet anders of als ongekozen preventiemedewerker heb je na lezing ervan een wat onbehaaglijk gevoel. Heb ik voldoende draagvlak binnen mijn organisatie om dit werk te kunnen doen? Was de aanwijzing door mijn werkgever een weeffout die de effectiviteit van mijn stappen op het preventiepad vanaf het allereerste begin heeft ondermijnd? Schort er iets fundamenteels aan de legitimiteit van mijn optreden?

Negeren is verleidelijk
Geen gemakkelijke vragen. Dat maakt het altijd verleidelijk om ze in de drukte van het alledaagse preventiewerk te negeren. Want hé, natuurlijk hebben de bonden geen kritiek op jouw persoonlijk functioneren. Het gaat ze om de wijze waarop de Nederlandse wetgever de Europese regels heeft ingevuld. Jij kunt dus rustig denken: laat ze het maar uitvechten met de werkgevers en het kabinet. En vervolgens een beschermkap op die onveilige machine in het magazijn zetten, om te voorkomen dat er vandaag of morgen ongelukken gebeuren. Véél belangrijker.

Durf in de spiegel te kijken
Of toch niet? Iedere professional moet van tijd tot tijd in de spiegel durven kijken. Je kunt niet dagelijks met preventiewerk bezig zijn en jezelf nooit eens afvragen of het maximaal effectief is wat je doet. Je kunt je bestaansrecht niet louter ontlenen aan artikel 13 van de Arbowet, en nooit aan je collega’s uitleggen waarom jij het belangrijk vindt om hun gezondheidsbelang te bewaken. En je kunt je draagvlak en gezag niet uitsluitend baseren op het feit dat jij door je werkgever bent aangewezen, en nooit in je gedrag en opstelling te laten blijken dat je ergens voor staat. Wie dat wel doet, heeft geen beroepstrots. En daar kan niemand zonder die werkelijk iets wil bereiken en betekenen.

Formuleer je eigen antwoorden
Laat maar komen dus, die ongemakkelijke vragen. Ga ze niet uit de weg, maar formuleer er je eigen antwoorden op. Waar wil jij voor staan? Wat wil je betekenen? En wat is daarvoor nodig? Heb jij nú het gevoel dat het je ontbreekt aan draagvlak, dan kun je niet gaan zitten afwachten of de vakbonden in hun missie slagen. Doe er wat aan! En accepteer niet kritiekloos de ideeën van een ander, maar vraag je af wat voor jou het beste werkt en bij jouw organisatie past. Organiseer desnoods zélf verkiezingen als dat het antwoord is. Maar ga liever praten met je directie als je daar meer van verwacht. Of smeed een gezamenlijke strategie met de OR. Opties genoeg.

En als die verkiezingen er straks nou echt komen? Dan ga jij die moeiteloos winnen. Juist omdat je een eigen smoel en verhaal hebt. De beste campagne begint met een blik in de spiegel.

Meer informatie

Gerelateerd

Maandelijks de laatste blog en een overzicht van het inPreventienieuws ontvangen?
Abonneer je op de nieuwsbrief!

 

Beeld: Shutterstock.com

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?