Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Wijziging Arbowet

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor februari, 2017 (22)

Wijziging Arbowet

Versterking preventiemedewerker

Wijziging Arbowet

 

De regering heeft de wetsvoorstel van de Arbowet goedgekeurd. In dit nieuwe wetsvoorstel is veel aandacht voor versterking van de positie van de bedrijfsarts en van de preventiemedewerker. De preventiemedewerker krijgt een wettelijk recht op overleg met de arbodienstverlener en de bedrijfsarts. Ook wordt de positie van de preventiemedewerker in de organisatie versterkt doordat de medezeggenschap invloed krijgt op de persoon van de preventiemedewerker.

Nu geldt het instemmingsrecht alleen op het takenpakket. De nieuwe regels geven de preventiemedewerker meer draagvlak, want hij is nu gekozen door vertegenwoordigers van de werknemers. Ook geeft het de OR medeverantwoordelijkheid voor het functioneren van de preventiemedewerker. Gaat de nieuwe wet in, dan is het instemmingsrecht nog niet van toepassing op de zittende preventiemedewerker.

Verder blijkt een samenwerking tussen de preventiemedewerker en de arbodienstverlener en bedrijfsarts in de praktijk al nodig te zijn, maar die samenwerking komt nu ook in de Arbowet te staan. Ten slotte heeft het medezeggenschapsorgaan recht op een afschrift van een advies over de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), maar omdat dit in de praktijk lastig te krijgen is, zal hierop meer handhaving vanuit Inspectie SZW komen. De wijziging van de Arbowet heeft ook gevolgen voor de bedrijfsarts en het contract met de arbodienst.

Het streven is om de wet op 1 juli 2017 in werking te laten treden

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?