Je bevind je op de pagina: Home/Nieuws/Zelfinspectietools

Terug
Laatste nieuws
Archief
Nieuwsarchief voor december, 2014 (21)

Zelfinspectietools

Check zelf of je arbobeleid in orde is

De Inspectie SZW gaat inspectiegegevens publiceren. Constateert de Inspectie dat je werkgever de regels overtreedt, dan komt hij met naam en toenaam in het openbare inspectierapport. Dat is natuurlijk slechte reclame. Maar nog belangrijker: je collega’s lopen gevaar. Wacht dus niet tot de inspecteur op de stoep staat. Neem zelf het arbobeleid onder de loep met een zelfinspectietool.

Minister Asscher van SZW heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor de Inspectie SZW de resultaten van controles bij bedrijven mag gaan publiceren. Door de Wet aanpak schijnconstructies krijgt de Inspectie SZW de bevoegdheid om gegevens openbaar te maken over opgelegde boetes of het stilleggen van een bedrijf. Met deze maatregel wil de minister werkgevers stimuleren om de regels uit de Arbowet en de Arbeidstijdenwet beter na te leven.

Beoordeel zelf het arbobeleid van je bedrijf
Je hoeft niet te wachten tot de Inspectie SZW aanklopt om het arbobeleid van je bedrijf te beoordelen. Dat kun je ook zelf doen. Daarvoor kun je gebruikmaken van de zelfinspectietools van de Inspectie SZW. Deze hulpmiddelen heeft de Inspectie ontwikkeld om werkgevers te helpen bij het creëren van een veilige en gezonde werkplek. Op de website van de Inspectie SZW vind je zelfinspectietools voor:

  • arbobeleid;
  • gevaarlijke stoffen;
  • agressie en geweld;
  • arbeidsongevallen;
  • transport/logistiek.

Ga het gesprek aan met je werkgever
Elke zelfinspectie bestaat uit een vragenlijst. Nadat je de vragen hebt ingevuld, geeft de tool je een overzicht met concrete actiepunten om het arbobeleid te verbeteren. Daarvoor reikt de zelfinspectietool je ook hulpmiddelen aan, zoals RI&E-instrumenten en arbocatalogi. Je kunt het actieplan downloaden. Dus beschik je meteen over een document waarmee je met je werkgever het gesprek aan kunt gaan over veilig en gezond werken.

Meer informatie

Gerelateerd

Maandelijks een overzicht van het inPreventienieuws ontvangen?
Abonneer je op de nieuwsbrief!

Beeld: Shutterstock.com

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?