Je bevind je op de pagina: Home/Snelcursus preventiemedewerker

Snelcursus preventiemedewerker

Op deze pagina vind je handvatten om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als preventiemedewerker.

Bekijk ook eens de gratis Snelstartgids voor preventiemedewerkers.

Preventiewerk gaat over gezond en veilig werken voor iedereen binnen het bedrijf. Pas als je weet waar de gezondheids- en veiligheidsrisico’s liggen in het bedrijf en wat het mogelijke effect van deze risico’s is, kunnen de juiste maatregelen worden genomen. Voor ieder bedrijf zijn de risico’s verschillend; in een fabriek is werken met machines bijvoorbeeld heel belangrijk, terwijl dit op een kantoor helemaal niet ter zake doet en beeldschermwerk een belangrijk punt van aandacht is. Meer over de taken van een preventiemedewerker?

Voorlichting en Advies

Als preventiemedewerker ben je het aanspreekpunt en de vraagbaak voor alles wat te maken heeft met veilig en gezond werken binnen het bedrijf. Daarnaast ligt er een taak voor je om actief veiligheid en gezond werken in het bedrijf onder de aandacht te brengen en te houden.

Succesvol samenwerken

Samenwerken begint met contact leggen. Zorg er daarom voor dat de verschillende gesprekspartners en ook de medewerkers weten wie je bent en wat je doet. Door te weten wat de belangen zijn van je gesprekspartner, kun je bepalen welke argumenten kunnen helpen om de ander in beweging te krijgen.

Meer informatie over samenwerken en gesprekspartners vind je hier.

 

Inventariseren van risico's

Preventiemedewerkers hebben als wettelijke taak het bevorderen van de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer en het voorkomen van gevaarlijke situaties voor personeel, bezoekers en leveranciers. Een van de kerntaken is het maken en bijhouden van een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Risicoinventarisatie en -evaluatie

De risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt het uitgangspunt voor je werkzaamheden als preventiemedewerker. Een RI&E is een stappenplan om bedrijfsrisico's in kaart te brengen en te beoordelen. Voor nagenoeg elke branche is er een RI&E beschikbaar. Elk bedrijf is wettelijk verplicht een RI&E in te vullen en te onderhouden.

Meer informatie over de RI&E vind je hier.

 

Hoe beoordeel je de risico’s?

De RI&E helpt je op een gestructureerde wijze de mogelijke risico’s na te gaan, maar vertelt niet altijd hoe je deze moet beoordelen of voorkomen. Waar kun je aan die kennis komen?

1. Volg een cursus preventiemedewerker!

Een cursus is dé manier om snel kennis te maken met de preventietaken, maar is niet verplicht. Een basiscursus behandelt de belangrijkste taken en de RI&E. Na de opleiding kun je via deze website veel zaken nalezen of vragen stellen aan anderen.

Onder product en dienst kun je aanbieders van opleidingen en geplande opleidingen vinden.

2. Zonder cursus aan de slag?

Op deze website is veel te vinden in begrijpelijke taal over onderwerpen waar je als preventiemedewerker mee te maken kunt krijgen. Hoe start je met een risico-inventarisatie? Waar moeten de noodvoorzieningen aan voldoen? En hoe gevaarlijk is straling? Maar niet alleen de onderwerpen, ook de verschillende partijen waar je mogelijk mee te maken krijgt en hoe je daarmee om kunt gaan, staan beschreven.

Hier vind je ook specialisten die je verder kunnen helpen als je expertise nodig hebt, bijvoorbeeld om specifieke situaties te beoordelen.

3. Nog niet alle vragen beantwoord?

Zijn er (specifieke) vragen? inPreventie is ontwikkeld met als doel het delen van kennis en ervaring op het gebied van preventiewerk. In het netwerk van inPreventie zijn andere preventiemedewerkers en professionals die een vraag snel kunnen beantwoorden, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Stel je vraag onder het juiste kennisonderwerp direct aan andere preventiemedewerkers en specialisten. Vergeet niet een goed antwoord te belonen met een waardering!

Zie je een vraag die jij kunt beantwoorden? Laat dan een reactie achter. Iedereen is blij met een goed advies en een antwoord, hoe kort deze ook is.

Wil je weten hoe je het meest uit deze site kan halen? Bekijk onze 6 tips voor inPreventie.

4. Geen tijd of complexe situaties?

Een arbodienst kan helpen. Ze kunnen je van advies voorzien en helpen bij het uitvoeren van de RI&E. Soms is er een helpdesk waar je terecht kunt voor advies. Let er wel op dat de adviezen geld kunnen kosten.

Geen tijd? Ga direct naar de aanbiederslijst voor een adviseur in de buurt.

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?