Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Emotionele risico's/Pesten en discriminatie

Pesten en discriminatie

Zorg voor een prettige werksfeer

Een grapje op zijn tijd moet kunnen en verlevendigt zelfs de werksfeer. Maar als een van je collega’s structureel voor gek wordt gezet, is het niet grappig meer. Plagen wordt dan pesten. In sommige gevallen kan zelfs sprake zijn van discriminatie. Het is jouw taak om je werkgever te helpen bij het maken van beleid tegen deze vormen van psychosociale arbeidsbelasting. Zo zorg je niet alleen voor een prettige werksfeer. Je kunt ook voorkomen dat je collega’s hierdoor ziek worden door de werkstress.

Een preventieve aanpak is noodzaak
Je werkgever is verplicht om pesten en discriminatie in je bedrijf aan te pakken. In Artikel 3 van de Arbowet staat namelijk dat hij beleid moet opstellen waarmee hij psychosociale arbeidsbelasting voorkomt. Hier vallen pesten en discriminatie ook onder. Wil je pestgedrag en discriminatie in de kiem smoren of voorkomen, dan is een preventieve aanpak nodig. Want hoe langer je pestkoppen hun gang laat gaan, hoe moeilijker het is om in te grijpen.

Zet je werkgever aan tot actie
Op pesten en discriminatie rust in veel bedrijven een taboe. Veel werkgevers ontkennen de problemen op dit vlak. Daarom controleert de Inspectie SZW werkgevers streng op het beleid tegen pesten en discriminatie. Constateert de Inspectie dat je werkgever hier geen beleid voor heeft, dan kan hij daarvoor een boete krijgen. Jij kunt je werkgever aanzetten tot actie. Want pesten en discriminatie is een probleem dat hij niet mag onderschatten!

Kijk niet weg voor pesten en discriminatie op de werkvloer!
Pesten op het werk komt meer voor dan je denkt. Meer dan een half miljoen mensen zegt wel eens gepest te worden op het werk. Tussen de 250.000 en 300.000 werknemers worden zelfs structureel gepest. Ook discriminatie op de werkvloer is een groot probleem. Van alle discriminatieklachten die binnenkomen bij het College voor de Rechten van de Mens heeft meer dan de helft te maken met arbeid.

 

Gerelateerd

Kennisbank - Agressie en geweld
Kennisbank - Seksuele intimidatie
Kennisbank – Werkdruk en burn-out
Nieuws – Pesten aanpakken

 

Meer informatie

Lees wat de Arbowet zegt over pesten en discriminatie.

Registreer je gratis en profiteer van de voordelen als lid van inPreventie!    Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?