Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Preventiewerk/Risico inventarisatie (RI&E)

Risico inventarisatie (RI&E)

Het fundament van je preventiewerk

Je wilt als preventiemedewerker de risico’s die jij en je collega’s lopen zoveel mogelijk beperken. Daarvoor moet je precies weten aan welke risico’s jullie worden blootgesteld. Pas dan kun je immers passende maatregelen nemen. Daarom is één van je belangrijkste taken een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen. Daarin breng je alle risico’s precies in kaart. Ook zoek je de juiste maatregelen om de risico’s weg te nemen of zoveel mogelijk te beperken.

Ondersteun je werkgever
In artikel 5 van de Arbowet staat duidelijk dat iedere werkgever verplicht is om een RI&E op te stellen. Dit is het fundament van het arbobeleid in ieder bedrijf. De Inspectie SZW controleert of bedrijven allemaal een actuele RI&E hebben. In artikel 13 van de Arbowet staat dat jij als preventiemedewerker de werkgever moet ondersteunen bij het opstellen van RI&E. Dit is één van je belangrijkste preventietaken.

Wat staat er precies in de RI&E?
In de RI&E breng je de risico’s in kaart die jij en je collega’s lopen bij de uitvoering van het werk. Dat is méér dan een simpele opsomming. De naam zegt het al: je moet de risico’s niet alleen inventariseren, je moet ze ook evalueren of beoordelen. Dit betekent dat je precies uitzoekt hoe groot ieder risico is. De Arbowet zegt niet hoe je dit moet doen. Een goede manier is per risico uitzoeken hoe groot de kans is dat het misgaat, en hoe groot de gevolgen zijn als dat gebeurt. Vervolgens moet je per risico de beste oplossingen zoeken. Deze zet je in het plan van aanpak.

 

Controleer of er een RI&E is
Hoe ga je nu aan de slag met een RI&E? Kijk eerst of er voor je bedrijf al een RI&E is. Is dat niet het geval, dan moet je er een opstellen. Je kunt daarvoor het RI&E-instrument van jouw branche gebruiken. Dit kun je gemakkelijk vinden op www.rie.nl. Is er wel een RI&E, controleer dan:

  • wanneer deze RI&E is opgesteld;
  • of alle risico’s in kaart zijn gebracht en zijn geëvalueerd;
  • of er een plan van aanpak bij hoort.

Is de RI&E niet compleet, dan moet je hem aanvullen. Kijk ook of er veranderingen zijn geweest sinds de RI&E is opgesteld. Misschien zijn jullie andere machines gaan gebruiken of zijn er (veel) nieuwe werknemers bijgekomen. Dan moet je de RI&E actualiseren.

Gerelateerd

Meer informatie
De Arbowet over de RI&E

Introductie op de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van Steunpunt RI&E-instrumenten.

 

Nog geen lid van inPreventie?

Registreer je gratis en ontvang de nieuwsbrief met tips!                       Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?