Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Werkplek en middelen/(Binnen)klimaat

(Binnen)klimaat

Zorg voor verse lucht en voorkom tocht en vocht!

De gemiddelde Nederlander brengt maar liefst 80% van zijn tijd binnen door. Niet alleen in winkels en op school, maar ook op kantoor. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat het binnenklimaat op de werkplek van goede kwaliteit is, zodat werknemers zich fijn en gezond voelen. Een goed klimaat is immers noodzakelijk om goed te functioneren. En niet alleen binnen, ook buiten moet je soms maatregelen nemen om de werkomstandigheden gezond te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan werken in vrieskou of op een hete zomerse dag.

Voorwaarden voor een goed klimaat
Een goed en gezond binnenklimaat is afhankelijk van een aantal factoren. Denk daarbij aan een goede temperatuur en luchtvochtigheid en geen tocht. Vaak kun je als preventiemedewerker of als medewerker deze factoren per ruimte of soms zelfs per werkplek beïnvloeden. Daarvoor heb je uiteraard wel een goed klimaatsysteem nodig.

Uitzonderingen binnen en buiten
Door de aard van het werk is het niet altijd mogelijk om een comfortabel en optimaal klimaat te creëren. Denk aan werkplekken in de staal- en glasindustrie, bij het werk in grote loodsen en koel- en vriescellen. En bijvoorbeeld ook aan werk in de openlucht. Blootstelling aan een ongunstig klimaat moet in deze omstandigheden beperkt blijven.

Regels en aanbevelingen
De arboregelgeving bevat geen concrete eisen over (binnen)klimaat op de werkplek. In artikel 6.1 van het Arbobesluit wordt alleen geëist dat ‘het klimaat op de arbeidsplaats geen schade veroorzaakt aan de gezondheid van de werknemers’. De NEN-ISO 7730 geeft daarnaast aanbevelingen voor een comfortabel (werk)klimaat

 

Gerelateerd

Registreer je gratis en profiteer van de voordelen als lid van inPreventie!    Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?