Je bevind je op de pagina: Home/Kennis/Werkplek en middelen/Gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Werken met gevaarlijke stoffen is – de naam zegt het al – gevaarlijk. Je werkgever is dan ook verplicht om jou en je collega’s te beschermen tegen de risico’s van het gebruik van gevaarlijke stoffen. Maar als preventiemedewerker heb jij daar natuurlijk ook zelf een rol in.

Veel soorten en maten
Gevaarlijke stoffen zijn er in veel soorten en maten. Ze kunnen zitten in verpakte producten, zoals schoonmaakmiddelen, kit of verf. Daarnaast kunnen gevaarlijke stoffen tijdens het werk ontstaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om lasrook, hout- en kwartsstof. Als preventiemedewerker moet je je ervan bewust zijn dat deze stoffen gezondheidsschade kunnen opleveren. Je werkgever moet dan ook overmatige blootstelling aan deze stoffen voorkomen. Hoe streng de regels zijn, is afhankelijk van de soort stof en de risico’s. Een belangrijke voorwaarde om veilig te kunnen werken met gevaarlijke stoffen, is dat alle werknemers weten met welke stoffen wordt gewerkt, wat de risico’s zijn, hoe ze met die stoffen moeten omgaan en hoe ze de stoffen moeten opslaan.

Houd rekening met aansprakelijkheid
Als je werkgever onvoldoende maatregelen neemt voor de omgang met gevaarlijke stoffen, is hij ook met terugwerkende kracht aansprakelijk te stellen. Denk er ook aan dat het BHV-beleid en het bedrijfsnoodplan rekening moeten houden met de mogelijke gevaren van de in het bedrijf aanwezige gevaarlijke stoffen.

Gerelateerd

Kennisbank – Bedrijfshulpverlener
Kennisbank – Biologische gevaren
Kennisbank – Brand- en noodvoorzieningen
Kennisbank – Risico-inventarisatie en -evaluatie
Kennisbank – Gevaarlijke straling
Kennisbank – Persoonlijke beschermingsmiddelen
Hulpmiddel – Kennisdossiers Gevaarlijke Stoffen

Registreer je gratis en ontvang de nieuwsbrief met tips!                       Registreer

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?