hanvanschaijk
Beste Rene,

Onlangs ben ik zelf ook begonnen als preventiemedewerker. Hoe je deze taak invult naast je huidige werkzaamheden is echt iets wat je zelf met je werkgever moet overleggen. Wat je daar zeker in mee moet nemen is de tijd die je kwijt bent aan de RI&E, daar deze(afhankelijk van je branche of de grootte van je bedrijf) best wat tijd gaat vergen. Gedurende het opzetten van het RI&E rapport kom je vanzelf zaken tegen die het waard zijn om aan te pakken, en hier gaat ook weer tijd inzitten. Ik zou hier zeker wat tijd voor blokken in je agenda. Begin is met een dag of middag in de week.

Besef je dat je als preventiemedewerker redelijk onafhankelijk moet kunnen opereren. Je adviseert, maar bent ook kritisch over sommige zaken waar je vraagtekens bij hebt. Om dit goed te kunnen doen geniet je van een soort beschermde status net zoals leden van het OR of de personeelsvertegenwoordiger dit hebben. Zorg dat je je rol als preventiemedewerker vast heb staan in je functieomschrijving. Jouw functioneren als preventiemedewerker wordt dan beoordeeld door het OR/Personeelsvertegenwoordiger die je aanstelling ook moeten goedkeuren. Zijn deze organen(nog) niet aanwezig binnen je organisatie dan zullen deze punten vanzelf terug komen in het RI&E.

Je taak als preventiemedewerker is eervol werkt. Probeer tijdens het invullen van je RI&E vast wat kleine dingen aan te pakken. Hier krijg je vaal dankbaarheid van je collega's voor terug en motiveert hen ook om open te staan voor jouw nieuwe ideeën.

Succes met je nieuwe functie!

Met vriendelijke groet,

Han van Schaijk

Gooitzen