Het kennisplatform voor en door preventiemedewerkers

Het kennisplatform voor en door preventiemedewerkers

Wat is inPreventie?

inPreventie is een netwerk voor en door preventiewerkers en specialisten waarin brancheorganisaties, opleiders, uitgevers en belangenorganisaties oplossingen en middelen delen. Eén centrale plek waar de arbowet is gekoppeld aan de beste kennis uit de praktijk. inPreventie is een initiatief van TNO , de website is in beheer van de beroepsvereniging BVAA.

Op deze website is veel te vinden in begrijpelijke taal over onderwerpen waar je als preventiemedewerker mee te maken kunt krijgen. Hoe start je met een risico-inventarisatie? Waar moeten de noodvoorzieningen aan voldoen? En hoe gevaarlijk is straling? Maar niet alleen de onderwerpen, ook de verschillende partijen waar je mogelijk mee te maken krijgt en hoe je daarmee om kunt gaan, staan beschreven.

Hier vind je ook specialisten die je verder kunnen helpen als je expertise nodig hebt, bijvoorbeeld om specifieke situaties te beoordelen.

Wat doet de preventiemedewerker?

Preventiewerk gaat over gezond en veilig werken voor iedereen binnen het bedrijf. Pas als je weet waar de gezondheids- en veiligheidsrisico’s liggen in het bedrijf en wat het mogelijke effect van deze risico’s is, kunnen de juiste maatregelen worden genomen. Voor ieder bedrijf zijn de risico’s verschillend; in een fabriek is werken met machines bijvoorbeeld heel belangrijk, terwijl dit op een kantoor helemaal niet ter zake doet en beeldschermwerk een belangrijk punt van aandacht is. Meer over de taken van een preventiemedewerker?

Voorlichting en Advies

Als preventiemedewerker ben je het aanspreekpunt en de vraagbaak voor alles wat te maken heeft met veilig en gezond werken binnen het bedrijf. Daarnaast ligt er een taak voor je om actief veiligheid en gezond werken in het bedrijf onder de aandacht te brengen en te houden.


Succesvol samenwerken

Samenwerken begint met contact leggen. Zorg er daarom voor dat de verschillende gesprekspartners en ook de medewerkers weten wie je bent en wat je doet. Door te weten wat de belangen zijn van je gesprekspartner, kun je bepalen welke argumenten kunnen helpen om de ander in beweging te krijgen.

Meer informatie over samenwerken en gesprekspartners

Inventariseren van risico's

Preventiemedewerkers hebben als wettelijke taak het bevorderen van de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer en het voorkomen van gevaarlijke situaties voor personeel, bezoekers en leveranciers. Een van de kerntaken is het maken en bijhouden van een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Risicoinventarisatie en -evaluatie

De risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt het uitgangspunt voor je werkzaamheden als preventiemedewerker. Een RI&E is een stappenplan om bedrijfsrisico's in kaart te brengen en te beoordelen. Voor nagenoeg elke branche is er een RI&E beschikbaar. Elk bedrijf is wettelijk verplicht een RI&E in te vullen en te onderhouden.

Hoe beoordeel je de risico’s?

De RI&E helpt je op een gestructureerde wijze de mogelijke risico’s na te gaan, maar vertelt niet altijd hoe je deze moet beoordelen of voorkomen. Waar kun je aan die kennis komen?

Antwoorden op inPreventie!

Zijn er (specifieke) vragen? inPreventie is ontwikkeld met als doel het delen van kennis en ervaring op het gebied van preventiewerk. In het netwerk van inPreventie zijn andere preventiemedewerkers en professionals die een vraag snel kunnen beantwoorden, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Stel je vraag onder het juiste kennisonderwerp direct aan andere preventiemedewerkers en specialisten. Vergeet niet een goed antwoord te belonen met een waardering!

Zie je een vraag die jij kunt beantwoorden? Laat dan een reactie achter. Iedereen is blij met een goed advies en een antwoord, hoe kort deze ook is.

Volg een cursus preventiemedewerker!

Een cursus is dé manier om snel kennis te maken met de preventietaken, maar is niet verplicht. Een basiscursus behandelt de belangrijkste taken en de RI&E. Na de opleiding kun je via deze website veel zaken nalezen of vragen stellen aan anderen.

Geen tijd of complexe situaties? Huur een arbodienst

Een arbodienst kan helpen. Ze kunnen je van advies voorzien en helpen bij het uitvoeren van de RI&E. Soms is er een helpdesk waar je terecht kunt voor advies. Let er wel op dat de adviezen geld kunnen kosten.

Registreer je nu en maak optimaal gebruik van de mogelijkheden!

inPreventie is een open kenniswebsite waarop iedereen informatie kan bekijken. Maar registreren heeft voordelen! Registreer je en maak gebruik van de volgende mogelijkheden:

  • Reageren op discussies en vragen stellen aan anderen
  • Volgen van vragen, bedrijven en personen
  • Direct overzicht over nieuwe ontwikkelingen en zaken die je volgt op de gepersonaliseerde actueel-pagina

Registreren gaat snel en eenvoudig en je bent niet verplicht om allerlei gegevens op te geven. Met een e-mailadres en wachtwoord kun je al aan de slag. Je profiel wordt alleen getoond als je een vraag stelt of reageert op een bericht.  

Begin hier met registreren

Registreer je gratis en profiteer van de voordelen als lid van inpreventie!

Registreer

Hoe werkt inPreventie?

(3 minuten)