Hulp bij vragen

Als preventiemedewerker kunnen medewerkers bij je terecht met vragen over veilig en gezond werken binnen het bedrijf. Maar waar kun je zelf terecht als je vragen hebt? Op deze website kun je bij de specifieke onderwerpen je vraag stellen. Andere preventiemedewerkers en ook specialisten kunnen op je vraag reageren. 

Branche-specifieke arbocatalogus 
Voor veel branches is een specifieke arbocatologus beschikbaar. Arbocatalogi zijn op maat gemaakte adviesdocumenten waarin de risico's specifiek worden toegelicht met voorstellen voor maatregelen. 

Heb je specifieke vragen? Stel ze bij 'Laatste discussies'.

Vaak is je bedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie. Daar kun je terecht met vragen en soms kunnen zij ook een RI&E-instrument of een arbocatalogus leveren. Sommige brancheorganisaties houden ook arbobijeenkomsten.

Arbodiensten beschikken over bedrijfsartsen, bedrijfsverpleegkundigen, maar ook veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten die op hun terrein deskundig zijn. Er zijn arbodiensten die een helpdesk hebben waar je terecht kunt voor advies. Let er wel op dat de adviezen geld kunnen kosten. Op deze website kun je direct in contact treden met verschillende commerciële aanbieders of een arbodienst.

Een vertrouwenspersoon kan algemene informatie geven over gezondheidsklachten die veel voorkomen binnen het bedrijf (uiteraard geanonimiseerd). Een vertrouwenspersoon die al langer deze functie vervult, is ook een goede gesprekspartner voor de preventiemedewerker. Zeker als je het lastig vindt intieme om privacygevoelige zaken aan te kaarten.

P&O is een goede gesprekspartner als je bijvoorbeeld wilt weten wie je het best kunt benaderen op een afdeling en hoe dat te doen. Zij beschikken ook over veel informatie over verzuim en specifieke gezondheidsklachten.

Inspectie SZW houdt zich voornamelijk bezig met toezicht houden op de naleving van wetten en besluiten op het gebied van Arbeid en Arbeidsomstandigheden en ook met het opsporen van fraude (werk en inkomen). 

Via de site van de Inspectie SZW kunnen arbeidsongevallen en klachten over arbeidsomstandigheden worden gemeld.

Ook staat er op de I-SZW site meer informatie over lopende campagnes, een rubriek Veel gestelde vragen en een aantal zelfinspectie-tools. Met deze zelfinspectie-tools kan je snel checken of iets goed geregeld is in je bedrijf.
Deze tools zijn geen vervanging voor de RI&E, maar geven wel snel inzicht in de stand van zaken in het bedrijf.

Voor werkgevens:

Voor werknemers:

Niets is zo leerzaam als overleggen met een preventiemedewerker van een ander bedrijf. InPreventie biedt je dit platform, maar je kunt er ook zelf op uit. Misschien heeft je branche een digitaal netwerk van preventiemedewerkers en wellicht ken je via een cursus andere preventiemedewerkers.

Internet vormt een bron van informatie. Op deze website vind je meer informatie over alle specifieke preventieonderwerpen. Voor informatie over wet- en regelgeving kun je terecht op www.arboportaal.nl. Meer informatie over de risico-inventarisatie vind je op www.rie.nl.

 

Arboportaal Arbodossiers op onderwerp

Registreer je gratis en profiteer van de voordelen als lid van inpreventie!

Registreer