20 juli 2022

Congres over verhogen veiligheidscultuur/ eigenaarschap

Op 13 September 1300 uur  organiseert de BvAA /Inpreventie een teams congres over veiligheidscultuur.


Wat is dit en hoe ga je hier mee om.
Een aantal deskundige sprekers zullen met u de verbinding gaan leggen tussen cultuur, leiderschap en gedrag.
Hoe kan ik de eigenaarschap van de medewerkers dus de veiligheidscultuur in uw organisatie verhogen.

Sprekers

Jeroen Verkuyl, gedragswetenschapper bij de BMD Zuid zal bespreken 'wat is gedrag?' en hoe kan u het gedrag van de medewerkers beinvloeden?

Louis Swalen, hogere veiligheidskundige zal de veiligheidsladder met u bespreken. Wat is dit voor een instrumenten wat kunt u hier mee?

Pieter Diehl voorzitter BvAA zal een case bespreken van een stappenplan hoe een cultuur intervensie eruit kan zien. In 2022 spreken we meer over Safety II. Het is een andere manier om naar veiligheid te kijken. Eigenaarschap van de medewerkers is hierbij zeer belangrijk en hier is ook een andere manier van leiderschap voor nodig.

Kosten: € 65,00 inclusief gratis lidmaatschap BvAA 2022
Kosten BvAA leden: gratis

Meld je nu aan voor het congres!

 

 

 

Podcast veiligheidscultuur
Luister hier de podcast van Orly Polak met Pieter Diehl af.

Al dertig jaar is Pieter Diehl actief als veiligheidskundige en zag hij heel wat organisaties van binnen. In deze podcast vertelt hij hoe zijn visie op veiligheid en eigenaarschap in de loop van die tijd veranderde en waar het op dit moment aan schort.

Momenteel is Pieter Diehl werkzaam bij BMD Zuid. In de dertig jaar dat hij bedrijven adviseert over veiligheid is zijn visie veranderd. Hij deelt die jaren graag in drie fasen in en ziet in de loop der tijd een duidelijke verbetering optreden in de praktijk. Hoewel het aantal ongevallen nog steeds niet vermindert.

Fase 1,2 en 3
Volgens Pieter deden we in fase 1 heel veel moeite om het aantal ongevallen te verminderen. De arbocoördinator ging rondlopen op de werkvloer. Als een politieagentje strafte hij de werknemers in plaats van hen voorlichting te geven.

In de tweede fase zetten de veiligheidskundige zijn beleid vooral op papier en maakte daarbij graag gebruik van compliance audits. En ja, het aantal ongevallen ging inderdaad omlaag. Ook kwamen toen de preventiemedewerker en de RIE om de hoek kijken. De overgang van fase 1 naar fase 2 verliep relatief eenvoudig.

Inmiddels zitten we in fase 3. Daarin gaat het vooral om gedrag, cultuur, motivatie en Safety II. De benadering van de veiligheidsprofessional is veel meer mensgericht. En veiligheid wordt nu niet meer alleen door de veiligheidskundigen opgepakt. Ook het management moet aan de bak.






Terug