5 februari 2022

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is duidelijk: Stop met werken met gevaarlijke stoffen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is duidelijk: stop met werken met gevaarlijke stoffen.

U heeft er vast wel eens over gehoord; de gevaren die aceton en thinner, maar ook veel remreinigers met zich meebrengen. Toch worden deze producten al heel lang intensief gebruikt. Gewoon omdat het werkt en “het altijd al zo gedaan wordt”.

In veel van deze producten zijn zeer schadelijke stoffen verwerkt. Stoffen die bij langdurig gebruik en inademing erg gevaarlijk (kankerverwekkend) voor de gezondheid kunnen zijn. 

Onbekende gevaren
Wanneer je regelmatig vluchtige stoffen binnenkrijgt via de luchtwegen kun je hier in eerste instantie misselijk of duizelig van worden en erge hoofdpijn van krijgen. Ook kan contact met de huid erg gaan irriteren. Het langdurig gebruik van het inademen van agressieve, vluchtige oplosmiddelen (om bijvoorbeeld vetten en oliën op te lossen) kan zelfs een schadelijke uitwerking hebben op het centrale zenuwstelsel (OPS). Naast al deze lichamelijke risico’s zijn er ook op het gebied van bedrijfsveiligheid allerlei regels verbonden. Wanneer de opslag deze, ook vaak brandgevaarlijke, stoffen niet aan de regels voldoet, kan er door één lekkende verpakking een keten van gebeurtenissen ontstaan, die kan leiden tot een calamiteit. De opslag van deze oplosmiddelen is daarom aan strikte regels verbonden.

Alternatief
De NAI gaat toezicht houden op het gebruik van deze gevaarlijke stoffen. Is het mogelijk om deze stoffen te vervangen? Er zijn gelukkig nieuwe stoffen op de markt die een aantal van deze stoffen kunnen vervangen zodat gevaren beperkt worden. Een veilige vervanger is bijvoorbeeld: Safeco Fresh. Een zeer krachtige en ongevaarlijke ontvetter die ook nog eens lekker ruikt! Gemaakt in Brabant.  Safeco Fresh is volledig gevaarsymboolvrij en heeft een veel hoger vlampunt dan veel conventionele producten. Is geschikt voor de voedingsindustrie (ISEGA gecertificeerd).

Wat is dan het verschil in gebruik met bijvoorbeeld aceton en thinner? Aceton en thinner zijn zeer vluchtig stoffen en verdampen meteen. De nieuwe producten bevatten totaal geen gechloreerde koolwaterstoffen zoals methyleenchloride en vervliegen daardoor veel minder snel. De producten zijn gevaarsymboolvrij en hoeven niet volgens PGS 15 opgeslagen te worden. Ze kunnen na gebruik bij het chemisch afval worden afgevoerd. 

Conclusie
Inventariseer de aanwezige producten en vervang de gevaarlijke producten door een gevaarsymboolvrij alternatief. Kies een product dat past bij het bedrijf dat oog heeft voor het welzijn van hun werknemers en bewust kiezen voor een veiligere werkomgeving. Werken met gevaarsymboolvrije producten is dan een kleine stap. Conscious people helping conscious people.

 

Ing. Jacco Quist
product manager Eco-Point
https://www.eco-point.com/

Terug