13 januari 2020

NVvA helpt preventiemedewerkers met tips en tools voor voorkomen beroepsziekten

NVvA helpt preventiemedewerkers met tips en tools voor voorkomen beroepsziekte

Jaarlijks overlijden ruim 3000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met de juiste preventieve maatregelen is dit te voorkomen. Het ontbreekt bij veel bedrijven en bij preventiemedewerkers in bedrijven aan kennis om dit op een goede manier aan te pakken. De Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) heeft daarom een informatieblad opgesteld met tips en tools speciaal voor preventiemedewerkers om beroepsziekten door gevaarlijke stoffen te voorkomen.

Het informatieblad is gratis te downloaden vanaf:

www.arbeidshygiene.nl/beroepsziekten/preventiemedewerker

Preventiemedewerkers hebben een centrale rol binnen de organisatie om veilig en gezond werken onder de aandacht te brengen. Daar hoort ook aandacht voor beroepsziekten bij. Maar beroepsziekten ontwikkelen zich vaak in de loop van de jaren en dat maakt het lastig om het als thema op de agenda te krijgen van management en werknemers. In het informatieblad worden preventiemedewerkers geholpen met (1) informatie over beroepsziekten en hoe je het thema op de kaart kunt zetten en (2) handvatten voor stappen die je kunt nemen om de kans op beroepsziekten veroorzaakt door gevaarlijke stoffen te verlagen.

In het informatieblad is aandacht voor feiten en cijfers, samenwerking in de organisatie en professionele ondersteuning, het 4-stappenplan van Inspectie SZW voor de beheersing van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, de STOP-strategie en organisatorische aandachtspunten. Daarnaast zijn er goede voorbeelden toegevoegd uit de zorg, de industrie, de bouw en de groenvoorziening- en hovenierssector.

Over de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne

De NVvA is de beroepsvereniging voor arbeidshygiënisten en heeft zo’n 500 leden. De arbeidshygiënist is een schakel tussen organisaties en de vele deskundigen die zich bezighouden met arbeidsomstandigheden, en één van de vier kerndisciplines die in de Arbowet worden genoemd. De arbozorg is zijn werkterrein, de bescherming van werknemers zijn doel. De NVvA zet zich via het project ‘Arbeidshygiënisten: een belangrijke schakel voor het voorkomen van beroepsziekten’ in voor meer bewustwording en praktische informatie over beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

 

Terug
NVvA helpt preventiemedewerkers met tips en tools voor voorkomen beroepsziekten