14 februari 2023

Podcast veiligheidscultuur

Podcast veiligheidscultuur
Luister hier de podcast van Orly Polak met Pieter Diehl af.

Al dertig jaar is Pieter Diehl actief als veiligheidskundige en zag hij heel wat organisaties van binnen. In deze podcast vertelt hij hoe zijn visie op veiligheid en eigenaarschap in de loop van die tijd veranderde en waar het op dit moment aan schort.

Momenteel is Pieter Diehl werkzaam bij BMD Zuid. In de dertig jaar dat hij bedrijven adviseert over veiligheid is zijn visie veranderd. Hij deelt die jaren graag in drie fasen in en ziet in de loop der tijd een duidelijke verbetering optreden in de praktijk. Hoewel het aantal ongevallen nog steeds niet vermindert.

 Fase 1,2 en 3
Volgens Pieter deden we in fase 1 heel veel moeite om het aantal ongevallen te verminderen. De arbocoördinator ging rondlopen op de werkvloer. Als een politieagentje strafte hij de werknemers in plaats van hen voorlichting te geven.

In de tweede fase zetten de veiligheidskundige zijn beleid vooral op papier en maakte daarbij graag gebruik van compliance audits. En ja, het aantal ongevallen ging inderdaad omlaag. Ook kwamen toen de preventiemedewerker en de RIE om de hoek kijken. De overgang van fase 1 naar fase 2 verliep relatief eenvoudig.

Inmiddels zitten we in fase 3. Daarin gaat het vooral om gedrag, cultuur, motivatie en Safety II. De benadering van de veiligheidsprofessional is veel meer mensgericht. En veiligheid wordt nu niet meer alleen door de veiligheidskundigen opgepakt. Ook het management moet aan de bak.

Terug